chcac zrobic strogonow musisz byc przygotowany na wydatki.... to po prostu droga potrawa i nie smakuje tak dobrze jesli nie jest zrobiona z poledwicy wolowej...
potrzebujesz:
500-800 g poledwicy wolowej
1 butelke bialego wina
2 cebule (biala/cukrowa najlepsza)
300-500 g pieczarek (moga byc biale i/lub szare)
troche bialej maki ze 3 lyzki moze 4
bulion ok 700 ml (moze byc rozpuszczone 3 kostki rosolowe w goracej wodzie;)
smietane 36%
2 krokodyle kiszone/kwaszone (ogorki)
2 lyzki koncentratu pomidorowego
sol/ pieprz
liscie laurowe 4-5
papryka slodka 1 torebka
mala, malutka lyzeczka papryki ostrej
oliwa, maslo
jak to zrobic...
wolowine (umyc i odsaczyc w papierowy recznik)
pokroić w plastry max 1 cm a te plastry w slupki max 1 cm
BEZ SOLENIA!!! obtoczyc w mace i smazyc na oliwie ok 10 min
w tym czasie mozna pokroic pieczarki kazda na ok 8 czesci :)
i cebule w kostke...
do miesa dodaj teraz cebule niech sie smaza razem...
a w tym czasie na patelni pieczarki na oliwie i masle (3 lyzki oliwi i 1/4k masla) mozna je posolic i popieprzyc...
jak mieso/ przywiera? podlej winem jesli! ....nie to dodaj podduszone pieczarki i wtedy podlej winem...
na 800 gr miesa wlewasz cala butelke wina! i dodaj krokodyle pokrojone w cienkie slupki..
dusi sie to z przyprawami liscie/ papryka sol i pieprz do smaku jakies 15 min...
teraz czas na bulion i pomidorowy koncentrat... niech to sie pogotuje razem z pol godziny...
jak smaki? trzeba dosolic? dopieprzyc? dopaprykowac? a moze dolac wina?! :)
wystarczy teraz dodac smietane i zaczekac 5 min.... smakuje? hmhhhhmmmm lepszy jest na 2gi dzien :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz