chyba kazdy z nas zna te zupe z dziecinstwa...
dzis mam pomysl na wersje de luxe..
potrzebujesz:
300 g cieleciny
wloszczyzna
4 ziemniaki
100 g boczku wedzonego
zurek w butelce
smietana 18%
cebule, sol, pieprz..
lisc laurowy
zagotuj mieso w ok 2l wody, zbierz biala piane ktora sie pojawila na powierzchni...
dodaj wloszczyzne
pokrojone w kostke ziemniaki
lisc laurowy, sol pieprz..
niech sie gotuje ok 30-40 min... jesli mieso jest juz miekkie wyjmij je..
dodaj pol butelki zurku (zamieszaj go przed wlaniem)
boczek drobno pokroj i usmaz na patelni bez tluszczu dodaj do zupy, cebule podsmaz na wytopionym tluszczu z bocznku i tez dodaj do zupy:)
wyjmij wloszczyzne i zmiksuj ja blenderem, mus dodaj do zupy :)
nastepnie dodaj smietane ok 1/2 kubka lub jesli lubisz to caly (ja dodaje caly:)
pozostaw na ogniu 5 min a w tym czasie rozdrobnij mieso i dodaj je do zupy....
smakuje? mmhhhmmmm..
Wersja WEG? odpusc sobie mieso i boczek ale nie zapomnij o bulionie warzywnym...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz