środa, 4 stycznia 2012

zupa Kingi ŁH... bardziej odtwarzana z pamieci i wlasna w smakach :)

z ta zupa to jest tak ze ja nie znam na nia przepisu... czuje co powinno w niej byc i wychodzi. czasem jak nie ma waznego skladnika to go zastepuje innym i wychodzi.. np w tym wypadku nie bylo dyni... ale byly bataty (slodkie ziemniaki)

potrzebujesz:
 ok 500 gr miks warzyw (ziemniak, kalafior, marchewka, por) np mieszanaka mrozonka Zupa Kalafiorowa
ok 500 gr batatow/lub dyni (ale dyni to wiecej ok 700g)
smietana 36% (ale tylko pol kubka!!)
bulion, ( ja uzywam kostek rosolowych warzywnych)
maslo orzechowe (Sante) jest najbardziej orzechowe i nie oszukane..

opcja (czipsy zrobione z boczku, cienkie plasterki boczku wedzonego smazymy /suszymy na patelni bez tluszczu) sluza do dekoracji zupy:)


przyprawy, sol. cukier. pieprz


NO TO ZACZYNAMY!!!

wystarczy ugotowac wazywa w wodzie dodajac kostke bulion wazywny... bataty musisz pokroic w kostke, szybciej sie ugotuje z reszta mieszanki mrozonki :))
zajmie ci to ok 20-30 min

dadaj sol, pieprz i cukier! do smaku
teraz czas na bohatera!! pol sloika masla orzechowego do zupy i mieszamy..

jak smaki? wiecej soli? cukru?
mhmmm pycha ale to nie koniec!

2 lyzki smietany...

lepiej?
smaczniej?
warzywa miekkkkkkie?
no to czas na BLENDER!

najlepszy reczny i wszyyystko zmiksowac na krem... zimowa, pyszna , bogata, esencjonalna posypana chipsem z boczku i polana odrobina oliwy z oliwek najlepiej bedzie smakowala z ciepla bagietka... pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz