tag:blogger.com,1999:blog-57136479218993412012024-02-08T02:04:53.457-08:00pysznie/przepyszniecarlo bhttp://www.blogger.com/profile/15584614946146149938noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-5713647921899341201.post-63392709469366398232012-01-05T06:12:00.000-08:002012-01-05T06:12:45.797-08:00zalewajka:Pchyba kazdy z nas zna te zupe z dziecinstwa...<br />
<br />
dzis mam pomysl na wersje de luxe..<br />
<br />
potrzebujesz:<br />
<br />
300 g cieleciny<br />
wloszczyzna<br />
4 ziemniaki<br />
100 g boczku wedzonego<br />
zurek w butelce<br />
smietana 18%<br />
cebule, sol, pieprz..<br />
lisc laurowy<br />
<br />
zagotuj mieso w ok 2l wody, zbierz biala piane ktora sie pojawila na powierzchni...<br />
dodaj wloszczyzne<br />
pokrojone w kostke ziemniaki<br />
lisc laurowy, sol pieprz..<br />
<br />
niech sie gotuje ok 30-40 min... jesli mieso jest juz miekkie wyjmij je..<br />
dodaj pol butelki zurku (zamieszaj go przed wlaniem)<br />
<br />
boczek drobno pokroj i usmaz na patelni bez tluszczu dodaj do zupy, cebule podsmaz na wytopionym tluszczu z bocznku i tez dodaj do zupy:)<br />
<br />
wyjmij wloszczyzne i zmiksuj ja blenderem, mus dodaj do zupy :)<br />
<br />
nastepnie dodaj smietane ok 1/2 kubka lub jesli lubisz to caly (ja dodaje caly:)<br />
<br />
pozostaw na ogniu 5 min a w tym czasie rozdrobnij mieso i dodaj je do zupy....<br />
<br />
smakuje? mmhhhmmmm..<br />
<br />
<br />
Wersja WEG? odpusc sobie mieso i boczek ale nie zapomnij o bulionie warzywnym...carlo bhttp://www.blogger.com/profile/15584614946146149938noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5713647921899341201.post-80158152603801144122012-01-04T10:21:00.000-08:002012-01-04T10:21:18.908-08:00a czy znacie zacny pasztet?!to jest tak... nigdy nie jem pasztetu ktory kosztuje 11 zl za kilo... nie mam pojecia z czego musi byc zmielony...<br />
<br />
Pasztet musi byc zacny.. o niskiej zaw cholesterolu i beztluszczowy raczej... dlatego<br />
<br />
potrzebujesz...<br />
<br />
<br />
1 kg wolowiny (udziec)<br />
1/2 kg drobiu (piersi kacze sa super)<br />
1/2 kg watrobek drobiowych<br />
jesli ktos lubi wieprzowine to boczek bialy 1/2 kg, a jesli nie jest sposob zeby go zastapic :)<br />
wloszczyzne (paczka) najlepiej juz taka obrana :P<br />
biala bulke np 2 poznanskie<br />
cebule 2 szt<br />
jaja 2-3max co wiecej...<br />
<br />
sol pieprz ziele ang lisc laurowy i galka muszkatalowa, duuuzo galki :))<br />
<br />
mieso umyj, osusz itd...<br />
nastepnie trzeba je poporcjowac w kostke 3/3 cm<br />
podziel je na polowe,<br />
1 polowa przyprawiona ziolami i przyprawami do pieca (2 h temp 200stopni)<br />
2 polowa zalana wrzatkiem ok 1.5l na ogien (2h od zagotowania na wolnym ogniu)<br />
<br />
jesli mija juz dzien to zostaw to wszystko i idz spac...<br />
<br />
Nazajutrz przywytaj sie z mieskiem i odlej powstaly rosol (nie wylewaj go!!! tylko namocz w nim pokrojone bulki...)<br />
<br />
oddziel od warzyw albo i lepiej razem z nimi zmiel wszystko w maszynce niezapominajac o miesie w piekarniku :)) dodaj tez usmazona na zloty kolor cebule :)<br />
<br />
teraz do mieska trzeba dodac sol pieprz i galke muszkatalowa... duuzo :) sprobuj czy to jest Twoj smak..<br />
<br />
jesli tak to trzeba rozgrzac piec..<br />
<br />
do zmielonego miesa dodaj namoczona w rosole bulke (reszte rosolu tez dodaj) i 2-3 jajka. Masa powinna konsystencja przypominac... hmm sam nie wiem ma sie wylac do foremek ale dalej ma byc w miare zwarta :) zawsze mozna wyregulowac konsystencje np oliwa z oliwek, białym winem np moscatel, albo porto ;)<br />
( JA w zamian boczku bialego zawsze dodaje 1 szkl oliwy z oliwek :)<br />
<br />
piec ma miec ze 200-220 stopni a Twoja rola to tylko wlac do blaszanych form i piec ze 2-3h az bedzie mocno zrumieniona skorka...<br />
<br />
nawet prosto z pieca jest niesamowity na kromce chleba...<br />
<br />
<br />
Dla ambitnych to jesli lubicie eksperymenty to np do jednego z nich mozna dodac np. pistacje (bez skorupek)<br />
<br />
albo... rodzynki, albo... zurawinę... albo... na co msz tylko ochote sprobowac ...<br />
<br />
<br />
good luckcarlo bhttp://www.blogger.com/profile/15584614946146149938noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5713647921899341201.post-2951639149906026742012-01-04T06:43:00.000-08:002012-01-04T06:43:30.521-08:00bulion za milion...jesli ci sie chce to mozesz samemu zrobic bulion, moze to troche przerazic ale... dasz sobie rade i wtedy jest Twoj i zawsze pod reka... wystarczy go zamrozic w woreczkach do lodu...<br />
<br />
potrzebujesz:<br />
<br />
2 kg kosci roznych mies (w zaleznosci jaki chcesz bulion smak;)<br />
trzeba je najpierw piec w piecu w temp ok 200 stopni ok 2 h<br />
<br />
pozniej przeloz je do garnka i zalej wrzatkiem (ok 3l)<br />
dodaj marchew, pietruszke, seler, por... sol i pieprz...<br />
pozwol aby na malym ogniu tak "stal" ze 3 h niech sie nie gotuje!!!<br />
<br />
wystudz i przelej do woreczkow :) zarrazalnik i jest juz zawsze pod reka...<br />
<br />
<br />
<br />
Taki bulion dla wege...<br />
wystarczy upiec wazywa ale tak z godzine z dodatkiem oliwy a pozniej zagotowac je z wrzatkiem, wystarczy im krocej ok godziny "stania" na ogniu, tez sol i pieprz... i woreczki i mroz :P<br />
<br />
rybny robisz tak samo jak miesny tylko pieczesz najpierw osci i skorupy np z krewetek :) i dlej to samo az do mrozenia :)))carlo bhttp://www.blogger.com/profile/15584614946146149938noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5713647921899341201.post-62302016897380583662012-01-04T02:28:00.000-08:002012-01-04T02:28:05.550-08:00zupa Kingi ŁH... bardziej odtwarzana z pamieci i wlasna w smakach :)z ta zupa to jest tak ze ja nie znam na nia przepisu... czuje co powinno w niej byc i wychodzi. czasem jak nie ma waznego skladnika to go zastepuje innym i wychodzi.. np w tym wypadku nie bylo dyni... ale byly bataty (slodkie ziemniaki)<br />
<br />
potrzebujesz:<br />
ok 500 gr miks warzyw (ziemniak, kalafior, marchewka, por) np mieszanaka mrozonka Zupa Kalafiorowa<br />
ok 500 gr batatow/lub dyni (ale dyni to wiecej ok 700g)<br />
smietana 36% (ale tylko pol kubka!!)<br />
bulion, ( ja uzywam kostek rosolowych warzywnych)<br />
maslo orzechowe (Sante) jest najbardziej orzechowe i nie oszukane..<br />
<br />
opcja (czipsy zrobione z boczku, cienkie plasterki boczku wedzonego smazymy /suszymy na patelni bez tluszczu) sluza do dekoracji zupy:)<br />
<br />
<br />
przyprawy, sol. cukier. pieprz<br />
<br />
<br />
NO TO ZACZYNAMY!!!<br />
<br />
wystarczy ugotowac wazywa w wodzie dodajac kostke bulion wazywny... bataty musisz pokroic w kostke, szybciej sie ugotuje z reszta mieszanki mrozonki :))<br />
zajmie ci to ok 20-30 min<br />
<br />
dadaj sol, pieprz i cukier! do smaku<br />
teraz czas na bohatera!! pol sloika masla orzechowego do zupy i mieszamy..<br />
<br />
jak smaki? wiecej soli? cukru?<br />
mhmmm pycha ale to nie koniec!<br />
<br />
2 lyzki smietany...<br />
<br />
lepiej?<br />
smaczniej?<br />
warzywa miekkkkkkie?<br />
no to czas na BLENDER!<br />
<br />
najlepszy reczny i wszyyystko zmiksowac na krem... zimowa, pyszna , bogata, esencjonalna posypana chipsem z boczku i polana odrobina oliwy z oliwek najlepiej bedzie smakowala z ciepla bagietka... pycha!carlo bhttp://www.blogger.com/profile/15584614946146149938noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5713647921899341201.post-71182922463164534022012-01-04T02:12:00.000-08:002012-01-04T02:12:01.056-08:00strogonow (wolowina i nic innego!!!!!)chcac zrobic strogonow musisz byc przygotowany na wydatki.... to po prostu droga potrawa i nie smakuje tak dobrze jesli nie jest zrobiona z poledwicy wolowej...<br />
<br />
potrzebujesz:<br />
<br />
500-800 g poledwicy wolowej<br />
1 butelke bialego wina<br />
2 cebule (biala/cukrowa najlepsza)<br />
300-500 g pieczarek (moga byc biale i/lub szare)<br />
troche bialej maki ze 3 lyzki moze 4<br />
bulion ok 700 ml (moze byc rozpuszczone 3 kostki rosolowe w goracej wodzie;)<br />
smietane 36%<br />
2 krokodyle kiszone/kwaszone (ogorki)<br />
2 lyzki koncentratu pomidorowego<br />
<br />
sol/ pieprz<br />
liscie laurowe 4-5<br />
papryka slodka 1 torebka<br />
mala, malutka lyzeczka papryki ostrej<br />
oliwa, maslo<br />
<br />
jak to zrobic...<br />
<br />
wolowine (umyc i odsaczyc w papierowy recznik)<br />
<br />
pokroić w plastry max 1 cm a te plastry w slupki max 1 cm<br />
BEZ SOLENIA!!! obtoczyc w mace i smazyc na oliwie ok 10 min<br />
w tym czasie mozna pokroic pieczarki kazda na ok 8 czesci :)<br />
i cebule w kostke...<br />
<br />
do miesa dodaj teraz cebule niech sie smaza razem...<br />
a w tym czasie na patelni pieczarki na oliwie i masle (3 lyzki oliwi i 1/4k masla) mozna je posolic i popieprzyc...<br />
<br />
jak mieso/ przywiera? podlej winem jesli! ....nie to dodaj podduszone pieczarki i wtedy podlej winem...<br />
na 800 gr miesa wlewasz cala butelke wina! i dodaj krokodyle pokrojone w cienkie slupki..<br />
dusi sie to z przyprawami liscie/ papryka sol i pieprz do smaku jakies 15 min...<br />
teraz czas na bulion i pomidorowy koncentrat... niech to sie pogotuje razem z pol godziny...<br />
<br />
jak smaki? trzeba dosolic? dopieprzyc? dopaprykowac? a moze dolac wina?! :)<br />
<br />
wystarczy teraz dodac smietane i zaczekac 5 min.... smakuje? hmhhhhmmmm lepszy jest na 2gi dzien :)carlo bhttp://www.blogger.com/profile/15584614946146149938noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5713647921899341201.post-28248588368677213802012-01-04T01:51:00.000-08:002012-01-04T01:51:43.294-08:00salatka sywestrowa..dlaczego sylwestrowa? bo przygotowalem ja na sylwestra... przepis jest podpatrzony u Magdy Z. u ktorej wspolnie przygotowalismy te salate...<br />
<br />
potrzebujesz:<br />
<br />
paczka szpinaku (male liscie)<br />
grejfrut<br />
owoc granaru<br />
gruszka (twarda i slodka i soczysta)<br />
kilka orzechow wloskich<br />
ser kozi (dowolny moze byc swiezy, poldojzewajacy)<br />
<br />
rozloz szpinak na duzej tacy/talezu a na nim..<br />
pokrojomy miazsz grejfruta (nie wyrzucaj tego co zostanie po odseparowaniu miazszu!), kuleczki granatu, orzechy, pokrojona w kostke gruszke i pokruszony ser :)<br />
<br />
teraz potrzeba przygotowac vinegrett (sos do polania)<br />
<br />
oliwa (prawdziwa z oliwek najlepiej niefiltrowana, metna zielona :) ok 1/2 szklanki<br />
wycisnij sok z resztek grejfruta :)<br />
dodaj ze 2 lyzki soku malinowego<br />
3 lyzki miodu jasnego<br />
2 lyzki octu balsamico, ciemnego<br />
1/2 wycisnietej cytryny<br />
sol pieprz i zamieszaj<br />
<br />
Polej wszystko sosem i ciesz sie smakami, konsystencja, i cudownym kolorem :) zajadaj ze swieza bagietka... mmmhhhmmmmm..carlo bhttp://www.blogger.com/profile/15584614946146149938noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5713647921899341201.post-37393443800276867412012-01-04T01:38:00.000-08:002012-01-04T01:38:38.542-08:00wprowadzenieok. gotowanie to moje hobby i kiedys przyjdzie taki czas.. otworze wlasna restauracje...<br />
Blog powstal dla milosnikow jedzenia, niepowtarzalnych smakow i glownie dla osob ktore mowia, ze ucza sie gotowac... np. "ugotowalam obiad!" ....tak ? a co? ..."piersi z kurczaka posolilam, popieprzylam i usmazylam na patelni, do tego ziemniaki i surowka z ogorka" ...ok i dobre bylo? "tak!"....... ok to wlasnie dla takich osob jest ten blog aby otworzyly swoje serce na.. marynowanie, doprawianie, laczenie smakow, lekkie eksperymenty.<br />
Wiem, teraz odezwie sie milion osob ktore powiedza ze trzeba znac BAZE... ja nie znalem a gotuje, kreuje, wymyslam i raz na sto smakow, uslysze.. nie no to nie pasuje. na 100! wiec... kazdy ma jakies wyczucie a ja postaram sie pomoc i podpowiedziec jak dobrze ugotowac danie, zrobic salate, upiec pasztet :))carlo bhttp://www.blogger.com/profile/15584614946146149938noreply@blogger.com0