jesli ci sie chce to mozesz samemu zrobic bulion, moze to troche przerazic ale... dasz sobie rade i wtedy jest Twoj i zawsze pod reka... wystarczy go zamrozic w woreczkach do lodu...
potrzebujesz:
2 kg kosci roznych mies (w zaleznosci jaki chcesz bulion smak;)
trzeba je najpierw piec w piecu w temp ok 200 stopni ok 2 h
pozniej przeloz je do garnka i zalej wrzatkiem (ok 3l)
dodaj marchew, pietruszke, seler, por... sol i pieprz...
pozwol aby na malym ogniu tak "stal" ze 3 h niech sie nie gotuje!!!
wystudz i przelej do woreczkow :) zarrazalnik i jest juz zawsze pod reka...
Taki bulion dla wege...
wystarczy upiec wazywa ale tak z godzine z dodatkiem oliwy a pozniej zagotowac je z wrzatkiem, wystarczy im krocej ok godziny "stania" na ogniu, tez sol i pieprz... i woreczki i mroz :P
rybny robisz tak samo jak miesny tylko pieczesz najpierw osci i skorupy np z krewetek :) i dlej to samo az do mrozenia :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz