dlaczego sylwestrowa? bo przygotowalem ja na sylwestra... przepis jest podpatrzony u Magdy Z. u ktorej wspolnie przygotowalismy te salate...
potrzebujesz:
paczka szpinaku (male liscie)
grejfrut
owoc granaru
gruszka (twarda i slodka i soczysta)
kilka orzechow wloskich
ser kozi (dowolny moze byc swiezy, poldojzewajacy)
rozloz szpinak na duzej tacy/talezu a na nim..
pokrojomy miazsz grejfruta (nie wyrzucaj tego co zostanie po odseparowaniu miazszu!), kuleczki granatu, orzechy, pokrojona w kostke gruszke i pokruszony ser :)
teraz potrzeba przygotowac vinegrett (sos do polania)
oliwa (prawdziwa z oliwek najlepiej niefiltrowana, metna zielona :) ok 1/2 szklanki
wycisnij sok z resztek grejfruta :)
dodaj ze 2 lyzki soku malinowego
3 lyzki miodu jasnego
2 lyzki octu balsamico, ciemnego
1/2 wycisnietej cytryny
sol pieprz i zamieszaj
Polej wszystko sosem i ciesz sie smakami, konsystencja, i cudownym kolorem :) zajadaj ze swieza bagietka... mmmhhhmmmmm..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz