środa, 4 stycznia 2012

a czy znacie zacny pasztet?!

to jest tak... nigdy nie jem pasztetu ktory kosztuje 11 zl za kilo... nie mam pojecia z czego musi byc zmielony...

Pasztet musi byc zacny.. o niskiej zaw cholesterolu i beztluszczowy raczej... dlatego

potrzebujesz...


1 kg wolowiny (udziec)
1/2 kg drobiu (piersi kacze sa super)
1/2 kg watrobek drobiowych
jesli ktos lubi wieprzowine to boczek bialy 1/2 kg, a jesli nie jest sposob zeby go zastapic :)
wloszczyzne (paczka) najlepiej juz taka obrana :P
biala bulke np 2 poznanskie
cebule 2 szt
jaja 2-3max co wiecej...

sol pieprz ziele ang lisc laurowy i galka muszkatalowa, duuuzo galki :))

mieso umyj, osusz itd...
nastepnie trzeba je poporcjowac w kostke 3/3 cm
podziel je na polowe,
1 polowa przyprawiona ziolami i przyprawami do pieca (2 h temp 200stopni)
2 polowa zalana wrzatkiem ok 1.5l na ogien (2h od zagotowania na wolnym ogniu)

jesli mija juz dzien to zostaw to wszystko i idz spac...

Nazajutrz przywytaj sie z mieskiem i odlej powstaly rosol (nie wylewaj go!!! tylko namocz w nim pokrojone bulki...)

oddziel od warzyw albo i lepiej razem z nimi zmiel wszystko w maszynce niezapominajac o miesie w piekarniku :)) dodaj tez usmazona na zloty kolor cebule :)

teraz do mieska trzeba dodac sol pieprz i galke muszkatalowa... duuzo :) sprobuj czy to jest Twoj smak..

jesli tak to trzeba rozgrzac piec..

do zmielonego miesa dodaj namoczona w rosole bulke (reszte rosolu tez dodaj) i 2-3 jajka. Masa powinna konsystencja przypominac... hmm sam nie wiem ma sie wylac do foremek ale dalej ma byc w miare zwarta :) zawsze mozna wyregulowac konsystencje np oliwa z oliwek, białym winem np moscatel, albo porto  ;)
 ( JA w zamian boczku bialego zawsze dodaje 1 szkl oliwy z oliwek :)

piec ma miec ze 200-220 stopni a Twoja rola to tylko wlac do blaszanych form i piec ze 2-3h az bedzie mocno zrumieniona skorka...

nawet prosto z pieca jest niesamowity na kromce chleba...


Dla ambitnych to jesli lubicie eksperymenty to np do jednego z nich mozna dodac np. pistacje (bez skorupek)

albo... rodzynki, albo... zurawinę... albo... na co msz tylko ochote sprobowac ...


good luck

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz