to jest tak... nigdy nie jem pasztetu ktory kosztuje 11 zl za kilo... nie mam pojecia z czego musi byc zmielony...
Pasztet musi byc zacny.. o niskiej zaw cholesterolu i beztluszczowy raczej... dlatego
potrzebujesz...
1 kg wolowiny (udziec)
1/2 kg drobiu (piersi kacze sa super)
1/2 kg watrobek drobiowych
jesli ktos lubi wieprzowine to boczek bialy 1/2 kg, a jesli nie jest sposob zeby go zastapic :)
wloszczyzne (paczka) najlepiej juz taka obrana :P
biala bulke np 2 poznanskie
cebule 2 szt
jaja 2-3max co wiecej...
sol pieprz ziele ang lisc laurowy i galka muszkatalowa, duuuzo galki :))
mieso umyj, osusz itd...
nastepnie trzeba je poporcjowac w kostke 3/3 cm
podziel je na polowe,
1 polowa przyprawiona ziolami i przyprawami do pieca (2 h temp 200stopni)
2 polowa zalana wrzatkiem ok 1.5l na ogien (2h od zagotowania na wolnym ogniu)
jesli mija juz dzien to zostaw to wszystko i idz spac...
Nazajutrz przywytaj sie z mieskiem i odlej powstaly rosol (nie wylewaj go!!! tylko namocz w nim pokrojone bulki...)
oddziel od warzyw albo i lepiej razem z nimi zmiel wszystko w maszynce niezapominajac o miesie w piekarniku :)) dodaj tez usmazona na zloty kolor cebule :)
teraz do mieska trzeba dodac sol pieprz i galke muszkatalowa... duuzo :) sprobuj czy to jest Twoj smak..
jesli tak to trzeba rozgrzac piec..
do zmielonego miesa dodaj namoczona w rosole bulke (reszte rosolu tez dodaj) i 2-3 jajka. Masa powinna konsystencja przypominac... hmm sam nie wiem ma sie wylac do foremek ale dalej ma byc w miare zwarta :) zawsze mozna wyregulowac konsystencje np oliwa z oliwek, białym winem np moscatel, albo porto ;)
( JA w zamian boczku bialego zawsze dodaje 1 szkl oliwy z oliwek :)
piec ma miec ze 200-220 stopni a Twoja rola to tylko wlac do blaszanych form i piec ze 2-3h az bedzie mocno zrumieniona skorka...
nawet prosto z pieca jest niesamowity na kromce chleba...
Dla ambitnych to jesli lubicie eksperymenty to np do jednego z nich mozna dodac np. pistacje (bez skorupek)
albo... rodzynki, albo... zurawinę... albo... na co msz tylko ochote sprobowac ...
good luck
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz